
New York State Department of Labor
David A. Paterson. Governor
M. Patricia Smith, Commissioner

October 15,2009

Re: Security Services on Prevailing Wage Projects
Our File No. RO-09-0092

Dear_:

Your letter ofJune 24, 2009 asks our opinion as to the applicability ofArticle 9 to
security services provided on a pubic work building under construction or demolition. Your
letter argues that such services are not in connection with an "existing building" and therefore
Article 9 should not apply.

The statutory definition ofa "building services employee" includes "any person
performing work in connection with the care ofmaintenance of an existing building" (emphasis
supplied). Given your assertion that the building in question could be under construction, an
individual providing security services during the course ofsuch construction would not be
considered a building services employee. However, a building which is being demolished is
existing, in whole or in part, during demolition. Therefore, if the individual is serving as a guard
or watchman (both ofwhich are covered occupations in Article 9) during such demolition, they
would be eligible for Article 9 wages.

It should also be noted that the definition of a "building service employee" specifically
"does not include any employee to whom the provisions of articles eight and eight-a ofthis
chapter are applicable." Labor Law §230(2). The work you describe in your letter could, under
certain circumstances, be subject to Article 8. Were that the case, the employees would not be
covered by Article 9. Therefore, we must next determine whether Article 8 would apply to such
employees.

In this regard, I would note that a review of the New York City prevailing wage schedule,
and a quick look at a sampling ofschedules from upstate counties do not show any such category
ofwork under any title. Absent inclusion ofsuch work in a prevailing wage schedule, Article 8
would not be applicable to security services provided on a public work project, as such work
would not be the work of laborers, workers, or mechanics as those terms are referenced in the
statute. There are situations where employees ofa contractor or one of their subcontractors are
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posted at a construction gate and are involved in controlling traffic access to the site, which
would generally be considered traffic and flag duties and therefore be the work of a laborer. As
a result, it would appear that unless the security service workers you reference are perfonning
work contained in a specific rate schedule or are traffic control workers as defined in a wage
schedule, such employees would not be entitled to prevailing wages under the requirements of
Article 8 of the Labor Law.

In conclusion, individuals employed to provide security services for a public building
under construction are generally not entitled to prevailing wages under either Article 8 or Article
9 of the Labor Law. Individuals employed to provide security services for a public building
being demolished are not entitled to Article 8 prevailing wages but are entitled to Article 9 wages
while the building is being demolished; they would not be entitled to Article 9 wages in
connection with securing the site during or subsequent to site clean once the building is totally
demolished.

This opinion is specific to the facts described in your letter and, were those facts to vary
from those set forth in the letter, or if additional facts and circumstances exist ofwhich we are
not currently aware, this opinion could be changed accordingly. Please let us know ifyou need
any further clarification on this issue.
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