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March 3, 2009

Re: Request for Opinion
Child Perfonners
RO-08-0153Dear_

This letter is written in response to yours ofNovember.21, 2008 to in
which you ask for confinnation ofyour opinion that is exempt from the
provisions of the Child Perfonner Education and Trust Act of2003 (hereinafter refereed to as
"Act"). Please be advised that this Department cannot provide the confinnation you seek. There
is no exemption for businesses such as in the Act.

You assert that is a non-profit arts organization that runs a summer camp
program promoting the skills, culture, and traditions of the traveling circus.
operates a summer camp program, part ofwhich is the' " Children ages 10-18 pay
over $5,000.00 to attend this ten-week program, in which they first spend three weeks training
and preparing for a show. You then state that f~>r the following seven weeks, '
takes to the road putting on shows throughout New England including a total of 8 hours of
perfonnances in Saratoga Springs, New York."

You state that the registration requirements for child perfonners should not apply to
because the children are not paid for the perfonnances, the summer camp and

subsequent tour are operated during the summer when school are not in session, and the tour on
which the child perfonners are taken is part of the regular activities of the program and should
therefore be exempt from the registration requirement. However, please be advised that the
circumstances outlined in your letter do not remove the child perfonners in question from the
registration requirements of the Labor Law and the Arts and Cultural Affairs Law.

Under the New York State Labor Law a "child perfonner" is "any child under the age of
eighteen who (a) resides in the state ofNew York and who agrees to render artistic or creative
services; or (b) agrees to render artistic or creative services in the state ofNew York." (Labor
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Law §150(2).) Under this definition, neither payment or non-payment nor attendance or non­
attendance at school is a relevant fact in detennining whether a child is a child perfonner. Under
this definition, the children you describe as rendering artistic or creative services in New York
State are child perfonners.

While may not qualify as a "child perfonner's employer" under Labor
Law §150(3) since the children's artistic and creative services are not furnished "for a fee," New
York State Arts and Cultural Affairs Law §35.01(1) (which predates the Child Perfonner
Education and Trust Act), makes unlawful the exhibition of any child under the age of sixteen in,
among other things, a theatrical perfonnance or pageant, except as provided by Labor Law §151 ,
i.e. with a child perfonner pennit. The Department ofLabor considers the activities you describe
to be part ofa theatrical perfonnance or pageant. Please note that this requirement applies to all
such children regardless ofwhether the child or any other person is compensated for the use of
such children, or whether an admission fee is charged,

In your letter, you also assert that theregistra~s of the Labor Law and Arts
and Cultural Affairs Law are not applicable because'_falls under the exception
language of35.02[sic]." While Arts and Entertainment Law §35.01(2) provides for an
exemption to the registration requirements for the ''participation or employment, use or
exhibition ofany child in a church, academy orsch~dancing or dramatic school,
as part ofthe regular services or activities thereof,"_does not fit within such an
exception since it is neither a church, academy, or school within the meaning ofsuch tenns.

~ertions regarding application fonns for child perfonner pennits, as set forth
above, _ is deemed the employer of these children for purposes of these
applications. Since the children have no earnings, a child perfonner trust account is not required.
Because the children are not perfonning during school, the "academic perfonnance" section need
not be completed.

This opinion is based on the infonnation provided in your letter dated November 21,
2008. A different opinion might result ifthe circumstances outlined in your letter change, if the
facts provided were not accurate, or ifany other relevant fact was not provided. If you have any
further questions, please do not hesitate to contact me.

Very truly yours,

Maria L. Colavito, Counsel
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By: Jeffrey G. Shapiro

Associate Attorney
JGS:da
cc: Carmine Ruberto




