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This letter is written in response to yours ofFebruary 10, 2009 in which you ask whether
an employer is required to provide employees with eight hours offbetween each shift. While
New York State has no such law, the State does provide certain protections to workers who work
long periods of time.

Employees must be paid an additional hour's pay at the minimum wage rate, in addition
to the minimum wage required, for any day in which the interval between the beginning and the
end ofan employee's workday exceeds 10 hours and/or the employee works a split shift in which
the day's working hours are not consecutive. (see 12 NYCRR §§142-2.4, 142-2.17 and
142-2.18.) However, should the employee's pay for such hours exceed the minimum wage rate
plus the additional hour's pay required, no additional compensation is required.

Labor Law Section 161 requires, generally, that employees must be provided at least.
twenty-four hours consecutive rest in any calendar week. (see N.Y. Labor Law §161.) The
Department of Labor interprets the term "calendar week" to have its ordinary and usual meaning,
to wit: the period from Sunday to Saturday.

Labor Law Section 162 covers employee meal periods. Labor Law Section 162(1)
requires a person employed in or in connection with a factory to have at least a sixty-minute
noon day meal. Section 162(2) requires other persons employed in an establishment or
occupation under the provisions ofthe Labor Law to have at least a thirty-minute noon day meal.
The Department of Labor interprets the term "noon day meal" as extending from 11 :00 a.m. to
2:00 p.m., meaning that the hours ofemployment must extend through the noon day meal period.
An employee must be provided a meal period in all situations where he or she works in excess of
six hours, and those hours encompass the period between 11 :00 a.m. and 2:00 p.m. For example,
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an employee working from 6:30 a.m. to I :00 p.m. would not be required to take a lunch break, as
lunch can be taken upon the completion of the work day at I :00 p.m. However, if the work day
were to be from 9:00 a.m. to 3:30 p.m., a lunch break would be required by law.

Section 162(3) requires that every person employed for a period starting before
11 :00 a.m. and continuing later than 7:00 p.m. must be allowed an additional meal period of at
least twenty minutes between 5:00 p.m. and 7:00 p.m. Section 162(4) extends non-factory
workers' meal period to forty-five minutes when the person works between the hours of
1:00 p.m. and 6:00 a.m.

While there is no provision in law requiring an employer to pay employees for full meal
periods, rest periods ofshort duration (five to twenty minutes) are customarily paid as work time
and must be counted as hours worked. (see 29 CFR 785.18)

Additionally, it is worth noting that non-residential I employees must be paid at a rate not
less than one and one halftimes their regular rate2 for all hours worked in excess of forty during
anyworkweek. (see 12 NYCRR §142-2.2.)

Copies ofall of the statutes and regulations referenced above are enclosed for your
review. This opinion is based on the information provided in your letter ofFebruary 13,2009.
A different opinion might result if the circumstances outlined in your letter change, if the facts
provided were not accurate, or if any other relevant fact was not provided. If you have any
further questions, please do not hesitate to contact me.

Very truly yours,

Maria L. Colavito, Counsel
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By: Jeffrey G. Shapiro
Associate Attorney
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Enslosure
cc: Carmine Ruberto

I Overtime rate for residential employees is required for all hours worked in excess of forty-four
hours per workweek.
2 Employees exempt pursuant to the overtime provisions of the Federal Fair Labor Standards Act
must be paid at a rate not less than one and one halftimes the minimum wage rate.




