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Dear  
 
 Your letter dated March 18, 2009, has been referred to Counsel’s Office for a response.  
You ask, on behalf of  if employers 
would be in violation of Labor Law Section 203-d when they supply employee social security 
numbers to union benefit funds pursuant to various collective bargaining agreements.  The 
forwarding of such identifying information to a union benefit fund pursuant to a collective 
bargaining agreement is not a violation of Labor Law Section 203-d.   
 
 The section in question provides that an employer may not:  
 

a)  Publicly post or display an employee’s Social Security number; 
b)  Print that number on any identification badge or time card; 
c)  Place a Social Security number in any file with unrestricted access; or 
d)  Communicate the Social Security number to the general public.   

 
 In addition, a Social Security number shall not be used as an identification number for 
occupational licensing.  
  
 None of the above mentioned limitations on the use of Social Security numbers is 
violated when contractors provide employee social security numbers to an ERISA covered 
employee benefit plan operator.  The fact that the plan happens to be operated by a union that 
represents those same employees, pursuant to a collective bargaining agreement between the 
union and the employer, is irrelevant to the analysis of this inquiry.  There is no indication in the 
information that you have provided that such information will be distributed to the public in 
general, but rather, such information is necessary to insure that the funds are placed in 
appropriate accounts.  In fact, it is clearly in the interest of both the employer and the employee 
that such contributions are appropriately and timely credited.  The use of Social Security 
numbers assures this result.   Accordingly, the scenario you describe would not constitute a 
violation of Labor Law Section 203-d. 
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This opinion is specific to the facts described in the documents provided and, were those 

facts to vary from those set forth in the documents, or if additional facts and circumstances exist 
of which we are not currently aware, this opinion could be changed accordingly.  I trust that this 
is responsive to your inquiry.  Please let us know if you need any further clarification on this 
issue. 
 
 Very truly yours, 
 
 
 
 John D. Charles     
 Associate Attorney 
 
 
cc:  Maria Colavito 
      Pico Ben-Amotz 
      Chris Alund 
      Dave Bouchard 
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