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Dear ,

I have been asked to respond to your letters dated December 1, 2009, and
December 31, 2009, in which you request an opinion regarding three areas of

intended employment policies. Your letter poses questions relating to the
direct deposit of wages, meal periods, and child labor. The specific questions posed under each
of these areas are quoted [italics] and addressed individually below.

Direct Deposit

1. As a multistate employer, can "mandate" direct deposit for all employees in your
state?

Section 192(1) ofthe Labor Law provides that "[n]o employer shall without th.e advance
written consent of any employee directly payor deposit the net wage or salary of such
employee in a bank or other financial institution." Accordingly, no employee, except those
exempted under Section 192(2), which exempts, in relevant part to this inquiry, persons
employed in a bona fide professiona" administrative, or executive capacity making in excess of
nine hundred dollars per week, may be required to accept payment through direct payor
deposit into a bank or other financial institution. For consent to be valid, it must not be a
condition of employment, since to do so would undermine the voluntariness and lower the
requirement for consent to the functional equivalent of mere notification. Consent must be
sought and provided after the inception of the employment relationship. Consent provided
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prior to the inception of the employment relationship is ineffective since Section 192(1)
requires that the consent be from an "employee," thereby mandating that it be given after the
inception of the employment relationship. Such consent may be revoked by employees at any
time.

2. For purposes ofmandatory direct deposit is there a distinction between existing
employees and new hires7 For instance is it permissible to require new hires to accept
direct deposit and not current employees that have not elected to have it?

As indicated in our previous response, use of direct deposit is allowed under law only
upon voluntary consent of the employee. Therefore, mandatory use of direct deposit is not
permitted for any employee, whether a new hire or not.

3. If we cannot classify it as a condition for employment for existing employees, can we
classify it as a condition of employment for new hires, so that all new employees have to
sign up?

See the response to questions 1 and 2, above.

4. If it can be a condition of employm.ent, what happens if an employee signs up for Direct
Deposit to get the job and then cancels it/closes account. Can their employment be
terminated?

Not only may direct deposit of pay not be mandated as a condition of employment,
employers are prohibited by Section 215 of the labor law from taking retaliatory action against
employees for asserting their rights under the labor law.

Meal Breaks

1. Can employees by agreement in a signed waiver or contract waive their meal period
rights provided by law and designate how each would like to handle their meal breaks?
We have enclosed a sample waiver that presents two options; working through their
lunch breaks, or punching out for ~ full thirty minute meal break.

Section 162 of the labor law covers employee meal periods. labor Law Section 162(1)
requires a person employed in or in connection with a factory to have at least a sixty-minute
noon day meal. Section 162(2) requires other persons employed in an establishment or
occupation under the provisions of the Labor Law to have at least a thirty-minute noon day
meal. The Department of labor interprets the term "noon day meal" as one that is taken
during the period extending from 11:00 a.m. to 2:00 p.m., meaning that the hours of
employment must extend through the noon day meal period. An employee must be provided a
meal period in all situations where he or she works in excess of six hours, and those hours
encompass the period between 11:00 a.m. and 2:00 p.m. Section 162(3) requires that every
person employed for a period starting before 11:00 a.m. and continuing later than 7:00 p.m.
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must be allowed an additional meal period of at least twenty minutes between 5:00 p.m. and
7:00 p.m. Section 162(4) extends non-factory workers' meal period to forty-five minutes, and
factory workers to sixty-minutes, when the person works between the hours of 1:00 p.m. and
6:00a.m.

In American Broadcasting Companies, Inc. v. Roberts, 61 N.Y.2d 244 (1984), the New
York State Court of Appeals, New York's highest court, held that certain provisions of the Labor
Law could be waived by employees or their authorized representatives prOVided that the
waiver or modification of the statutory intent does not contravene the legislative purpose of
the statute. The case involved individuals employed in producing and reporting network news
who had to miss scheduled meal breaks due to the timing of the evening news broadcast. In
exchange for a waiver of their evening meal breqks provided in Section 162 of the Labor Law,
the employer negotiated, through the collective bargaining agreement, to give the workers
extra breaks and an additional extended meal period during other times of the day. The Court
held that where there was no express legislative indication that waiver was precluded, "a bona
fide agreement by which the employee received a desired benefit in return for the waiver, the
complete absence of duress, coercion or bad faith and the open and knowing nature of the
waiver's execution" may effectively waive or modify the benefit provided by the statute to the
employees.

As you have not set forth any grounds for a belief that such criteria have been met, it is
the position of the Department of Labor that a waiver of the meal period under the
circumstances you describe would not be lawful, and that is required to comply, in full,
with the requirements of Section 162 as contained therein and described above. Additionally,
your proposal to utilize a forml to accomplish such a waiver does not appear to meet these
requirements since it likely will not be the result of good faith negotiations for which employees
receive significant benefits. A waiver form provided by an employer does not, in the opinion of
this Department, meet the requirements for a valid waiver of Section 162.

2. Can we require employees sign off on their weekly timesheets?, so that they are
agreeing with their payfor that week and can request corrections prior to payroll being
processed and distributed. This can be done electronically or on a printout of their
timesheet.

Section 191 of the Labor Law requires the timely payment in full of an employee's
agreed upon wages and sets forth the frequency of such payments for particular categories of
employees. For example, manual workers must be paid weekly and not later than seven days
after the end of the week in which their wages are earned (Labor Law §191(1)(a)(i)), while
clerical and other workers must be paid in accordance with the agreed terms of employment,
but not less than semi-monthly, on regular pay days designated by the employer (Labor Law
§191(1)(d).) While an employer can require an employee to sign off on their weekly timesheet,

1 It is worth noting that the sample waiver forms are incorrect in their description of New York's meal period
requirements.
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the employee's signature on a weekly timesheet neither relieves the employer of its obligations
under this Section, or any other under the Labor Law, nor does it prevent an employee from
filing a complaint with this Department or bringing an action for a violation of that or any other
section of the labor law. However, in direct response to your question, please be advised that
nothing in the labor law restricts an employer's ability to obtain an employee's
acknowledgement of a correction in a time sheet prior to payroll being processed and
distributed, and such acknowledgement may be done electronically or on a printout of their
timesheet.

Child Labor

1. [In regard to the description of your policies regarding underage workers] Are there any'
exceptions/clarifications to the above? In other words, are the above listed practices
lawful in your jurisdiction?

Your letter contains a general discussion of your policies regarding the employment of
children under the age of 18. Insofar as your letter does not provide a detailed description of
NBE's p'olicies on the employment of minors, no determination can be made as to the
permissibility of such policies under the New York State labor law. However, based upon the
liniited information contained in your letter regarding the employment of minors, namely that
working papers be maintained, that child labor laws differ from state to state, and that the
director of human resources is required to approve all workers prior to hiring (a strictly internal

. administrative requirement particular to your company), nothing described in your letter
appears to be in violation of the New York State labor law.

2. Can 14-15 year aids work in a bowling center in the two capacities mentioned (Birthday
and A/ter School Attendants)?

The answer to this question will depend upon whether the hours the children are
working exceed the maximum allowed under law and whether the children are engaged in
occupations permitted under law. .

With regard to permitted occupations, please be advised that the New York labor law
prohibits minors from working in some jobs for safety and health reasons. Examples of
prohibited occupations include construction work, the operation of power-driven tools, the
manufacture of brick and tile, logging, mining, and the manufacture of explosives. The
positions described in your letter do not appear to fit in any of the prohibited occupations and
are, therefore, permissible for children to work in.

With regard to the maximum number of hours a child may be permitted to work, the
child's age and whether school is in session are the key factors. When school is in session,
students aged 14 and 15 may work three hours on school days, and eight hours on other days,
up to eighteen hours per week, and six days a week. Such work must be performed between
7:00 a.m. and 7:00 p.m. When school is not in session, students .aged fourteen and fifteen may
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work up to eight hours a day, up to forty hours a week, and six days a week. From June 21 to
Labor Day, students aged fourteen and fifteen may work between 7:00 a.m. and 9:00 p.m. Your
letter states that birthday party attendants are scheduled on weekends from 11:00 a.m. to 5:00
p.m., and occasionally after school on weekdays from 3:00 p.m. to 6:00 p.m. The afterschool
attendants are scheduled from about 3:00 p.m. to 6:00 p.m. Assuming the child workers do not
exceed the maximum hours or days restrictions described above, it appears that the practice
described in your letter is permissible under the New York Labor Law.

3. Are the lows for underage family members of the owners the some?

While some exceptions to the child labor laws cover children working for their parents
or guardians on a farm or other outdoor work not associated with or for any trade, business, or
service, these exceptions are inapplicable to the operation of a bowling alley. Accordingly, the
laws for underage family members of the owners are the same as those described above.

This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your letter
December 1, 2009, and is given based on your representation, express or implied, that you have
provided a full and fair description of all the facts and circumstances that would be pertinent to
our consideration of the question presented. Existence of any other factual or historical
background not contained in your letter might require a conclusion different from the one
expressed herein. This opinion cannot be used in connection with any pending private litigation
concerning the issue addressed herein. If you have any further questions, please do not
hesitate to contact me.

Very truly yours,
Maria L. Colavito, Counsel

By 1ltd.J?c-~
Michael paglianga d
Assistant Attorney I

CC: Carmine Ruberto
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