
New York State Department of Labor
David A. Paterson, Governor
M. Patricia Smith, Commissioner

December 11, 2009

Re: Request for Opinion .
Frequency ofPayments
RO-09-0121

Dear

This letter is written in response to your letter of August 21, 2009 in which you request an
opinion regarding the timing ofpayments to employees with the job titles, "Party ChieflTechnician
III" and "Instrument PersonITechnician III". Your letter states that the "Party Chief? must have
knowledge of technical standards, surveying methodologies, and standard field and office procedures
and that he/she is responsible for data collection, processing field data, making survey computations,
field operations, field note reduction, preparation and interpretation ofplans, and the supervision of
field and office tasks that are performed by other personnel, including the "Instrument Person" and
"Rod Person." The "Instrument Person," on the other hand, must have knowledge of technical
standards and surveying methodologies, be familiar with taking field notes, reading and preparing
maps, applications offield equipment, data collection, processing field data, and computer hardware
and software applications. Based on your understanding ofPeople by Mitchell v. Interborough Rapid
Transit Co., 169 AD 32 (1 st Dep't 1915), and IKEA U.S. v. Industrial Rd. OfAppeals, 241 AD2d 454

.(2nd Dep't 1997), you assert that such employees are not included in the definition of"manual
workers." .

Section 191 of the New York State Labor Law regulates how frequently an employee must be
paid. As it is relevant to your inquiry, "manual workers" must be paid on a weekly basis, while
"clerical and other workers," must be paid according to the terms oftheir employment agreement and
"not less frequently than semi-monthly on regular pay days designated in advance by the employer."
Employees employed in a "bona fide executive, administrative or professional capacity whose
earnings are in excess ofnine hundred dollars a week" must be paid according to the terms of their
employment contract. Alternatively, an employer may apply to the Department of Labor for
pennission to pay manual workers bi-weekly if the company had an average ofone thousand
employees in New York for the three years preceding the application, or if the company had an
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average of three thousand out ofstate employees for the three years preceding the application and an
average ofone thousand employees in New York for the year preceding the application.

To make a definitive detennination as to whether an employee may be deemed a "manual
worker" under Section 190(4), a "clerical and other worker" under Section 190(7), or an employee
employed in a "bona fide executive, administrative or professional capacity," the Department would
need to conduct an investigation to determine the actual duties of the employees in question and the
information obtained from that investigation would then be applied to the ordinary and usual meaning
of the applicable statutory terms. Nonetheless, the Department may issue a general, non-definitive
opinion based on the facts as described in your inquiry.

Section 190(4) of the New York State Labor Law defines a "manual worker" as "a mechanic,
workingman or laborer." It has been the longstanding interpretation of this Department that an
individual who spends more than twenty-five percent ofhislher working time engaged in "physical
labor" fits within the meaning ofthe term "manual worker." Furthermore, the term "physical labor"
has been interpreted broadly to include countless physical tasks performed by employees.

To be deemed a "clerical or other worker" under New York State Labor Law an employee
simply must not be deemed a "manual worker" under Section 190(4), a "railroad worker" under
190(5), a "commission salesman" under 190(6), or an employee employed in a "bona fide executive,
administrative or professional capacity." An employee who fits within any of those other definitions
is not a "clerical or other worker."

New York State Labor Law 12 NYCRR Section 142-2.14 (4)(iii) establishes the standards
used to determine whether an employee may be deemed a professional under New York State Labor
Law. Under Subdivision (4)(iii)(a) a professional is defined as one "whose primary duty consists of
the performance ofwork: requiring knowledge of an advanced type in a field of science or learning
customarily acquired by a prolonged course ofspecialized intellectual instruction and study, as
distinguished from a general academic education and from an apprenticeship, and from training in the
performance of routine mental, manual or physical processes; or original and creative in character in
a recognized field ofartistic endeavor, and the result ofwhich depends primarily on the invention,
imagination or talent of the employee; and (b) whose work requires the consistent exercise of
discretion and judgment in its performance; or (c) whose work is predominantly intellectual and
varied in character and is ofsuch a character that the output produced or the result accomplished
cannot be. standardized in relation to a given period of time."

If the "Party Chief' or "Instrument Person" spends more than twenty-five percent of their
time engaged in physical labor then they would be considered "manual workers." As noted above the
Department interprets physical labor broadly to include many physical tasks and operating field
equipment could certainly be considered a physical task. Again, to definitively determine whether
twenty-five percent or more of their tasks are physical in nature, the Department would need to
ascertain the full scope and extent of the actual duties ofthe employees in question. If the employees.
are deemed a "manual worker" then they would need to be paid on a weekly basis as required by
Section 191(1)(a) of the New York State Labor Law.
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Based upon the infonnation provided in your inquiry, it does not appear that the "Party Chief'
or "Instrument Person" must have knowledge "customarily acquired by a prolonged course of
specialized intellectual instruction and study," or something similar to the same end, which generally
means knowledge acquired through an advanced academic degree; thus, the "Party Chief' and
"Instrument Person" would most likely not be deemed to be employed in a "bona fide professional
capacity."

As you can see, the most apparently applicable classifications are that of "manual worker"
and "clerical or other worker." A definitive detennination ofwhich classification each employee
falls within depends on the extent and nature of the office and field work perfonned by the employees
and the extent to which the work involves physical activities. If deemed a "clerical or other worker"
then the employee must be paid "in accordance with the agreed tenns of employment, but not less
frequently than semi-monthly, on regular pay days designated in advance by the employer," and, as
stated above, employees must be paid weekly if they are deemed a "manual worker."

As stated above, your letter cites to the decisions in Mitchell v Interborough Rapid Transit
Company, 169 AD 32 (1 st Dep't 1915) and IKEA v Industrial Board ofAppeals, 241 AD2d 454 (2nd

Dep't 1997) for support of your assertion that the surveying staff are not manual workers. While the
decision in Mitchell assumes that certain types of workers as outside of the meaning of the terms
"mechanic, workingman or laborer," the more recent decision in IKEA takes note of the fact that the
application of the tenn "manual worker" depends on the employee's principal functions, not merely
those that are incidental to their principal employment. (169 AD supra 32: 241 AD2d supra at 455.)
As such, the decision in Mitchell - which includes similar job titles to the ones referred to here - is
unpersuasive-in light of the methodology discussed above since the use ofsuch titles does not
automatically place a worker within a particular classification for the purposes of Section 191. A
recent decision of the Industrial Board of Appeals confinns the requirement that each employee's
duties, rather than job title, be looked at in detennining his or her classification under Article 6 of the
Labor Law. (See. In re Gary Yorke/Pristine Plumbing, PR-07-0035 [NYS Industrial Board of
Appeals, September 24,2008], holding, after an extensive analysis, that a plumber was a "manual
worker" under Section 191 of the Labor Law.)

This opinion has been provided on the basis of the facts set forth in your letter. A different
opinion might result if the circumstances outlined in your letter change, ifthe facts provided were not
accurate, or if any other relevant fact was not provided. If you have any further questions, please do
not hesitate to contact me.

Very troly yours,

Maria L. Colavito, Counsel

By: #fJf.~
Jeffrey G. Shapiro
Associate Attorney

JGS:ck:mp




