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Dear

I have been asked to respond to your email of February 12,2009 to Maria Colavito in
which you state that you had an inquiry from one of your member companies, an engineering
firm, which would like to start hour-long lunchtime "brown bag" training sessions from time-to­
time in their office. Your letter states that the presentations might be vendors demonstrating new
products or experts presenting new engineering concepts, methods, products, or services. All
employees would be invited, the sessions would be strictly voluntary, and in some cases lunch
would be provided by the vendor or presenter to attract attendees. Your letter asks whether these
sessions fulfill the meal period requirement if the employee chooses to attend these sessions
during hislher customary lunch period.

Labor Law Section 162 covers employee meal periods. Labor Law Section 162(1)
requires a person employed in or in connection with a factory to have at least a sixty-minute
noon day meal. Section 162(2) requires other persons employed in an establishment or
occupation under the provisions of the Labor Law to have at least a thirty-minute noon day meal.
The Department of Labor interprets the term "noon day meal" as extending from 11 :00 a.m. to
2:00 p.m., meaning that the hours ofemployment must extend through the noon day meal period.
An employee must be provided a meal period in all situations where he or she works in excess of
six hours, and those hours encompass the period between 11 :00 a.m. and 2:00 p.m. For example,
an employee working from 6:30 a.m. to 1:00 p.m. would not be required to take a lunch break, as
lunch can be taken upon the completion of the work day at 1:00 p.m. However, if the work day
were to be from 9:00 a.m. to 3:30 p.m., a lunch break would be required by law.

Section 162(3) requires that every person employed for a period starting before
II :00 a.m. and continuing later than 7:00 p.m. must be allowed an additional meal period of at
least twenty minutes between 5:00 p.m. and 7:00 p.m. Section 162(4) extends non-factory
workers' meal period to forty-five minutes when the person works between the hours of
I :00 p.m. and 6:00 a.m.

Federal regulation 29 CFR §778.223, in relevant part, states:
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As a general rule the term "hours worked" will include: (a) All
time during which an employee is required to be on duty or to be
on the employer's premises or at a prescribed workplace and (b) all
time during which an employee is suffered or permitted to work
whether or not he is required to do so.

The Department's general interpretation of these provisions is that any time that would
constitute "hours worked" may not be counted for purposes of satisfying the meal period
requirements in Labor Law §162. In the present situation, since the employees in question
would not be required to be on duty or remain at the workplace during the time in which they
would be attending the "brown-bag" training sessions, the time would not constitute "hours
worked," and may therefore fulfill the state law's meal period requirement. Furthermore, it is
this Department's opinion that voluntary attendance at a "brown bag" training session where new
products or engineering concepts are presented does not constitute time in which an employee is
suffered or permitted to work. However, should the employer's policy or practice result in an
employee's non-attendance negatively affecting hislher employment, the sessions would no
longer be voluntary and must be counted as "hours worked."

This opinion is based on the infonnation provided in your email dated February 12,2009.
A different opinion might result if the circumstances outlined in your letter change, if the facts
provided were not accurate, or if any other relevant fact was not provided. If you have any
further questions, please do not hesitate to contact me.

Very truly yours,

Maria L. Colavito, Counsel
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Associate Attorney

cc: Carmine Ruberto




