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Dear

I have been asked to respond to your letter ofAugust 28, 2007 in which you ask various
questions regarding the applicability ofLabor Law §162 to various hypothetical scenarios.
Please be advised that this office cannot answer your questions as posed. Instead, this letter sets
forth the Department of Labor's interpretations ofvarious issues of law raised by your questions.

The Counsel's Office of the New York State Department of Labor is the attorney for the
Commissioner ofLabor and her agents and employees. Accordingly, this office cannot give
legal advice and counsel to any other person or entity. There is no statute, ordinance, rule or
regulation requiring this Department to issue opinion letters. Rather, they are offered as a
courtesy to persons seeking guidance in specific circumstances. They are not intended to be
overarcbing statements oflaw and policy covering all conceivable situations. They are more
analogous to court decisions dealing solely with the issues ofa "case in controversy" than to
legislative or regulatory provisions designed to be applicable in all situations. For these reasons,
this office will issue opinions only regarding actually existing situations, or on general questions
oflaw. Accordingly, this office will not state, as you request, which of the various conflicting
hypothetical scenarios you pose are the "correct" course of action, as that would be tantamount to
providing legal advice. Instead, this letter will provide you with this Department's current
interpretation of the various legal issues perceived to be raised by your letter. With this
infonnation, you may provide ~uch advice to your clients as you see fit

I. TIlE LENGTH OF AN EMPLOYEE'S "SHIFT" OR "PERIOD" IS
DETERMINED ON A CASE-BY CASE BASIS, CONSIDERlNG ALL

RELEVANT FACTS AND CIRCUMSTANCES.

The Court ofAppeals has held that the purpose of Labor Law §162 is "clearly to confer a
benefit upon individual workers. The Legislature has determined that persons who work the

Phone: (518) 457-4380 Fax: (518) 485-1819
W. Averell Harriman State Office Campus, Bldg. 12, Room 509, Albany, NY 12240

www.labor.state.ny.us bceDS@labor.state.ny.us



•

,"0

designated hours must, for their own health and welfare, be given adequate opportunity to eat
and rest There is a public interest implicated in the statute as well, for the exhausted worker is a
danger to his co-workers and the public as well as himself," (Matter ofABC v. Roberts, 61
N.Y.2d 244, 248-249 (1984».

According to general rules of statutory interpretation, a statute promoting the public good
is to be liberally construed (see Statutes §341). Furthermore, it is well-settled that remedial
legislation intended to alleviate a hardship is "to be liberally construed so as to pennit as many
individuals as possible to take advantage of the benefits it offers" (Settlement Home Care, Inc. v.
Industrial Board ofAppeals; 151 A.D.2d 580, 581 (2nd Dept. 1989) (citation omitted».

Federal regulation 29 CFR §778.223, defines the tenn "hours worked," for FLSA
purposes, as including "[a]ll time during which an employee is required to be ... on the
employer's premises or at a prescribed workplace ... Thus, working time is not limited to the
hours spent in active productive labor, but includes time given by the employee to the employer
even though part of the time may be spent in idleness."

The Court in Moon v. Kwon, 248 F. Supp.2d 201 (SONY 2002) relied upon both this
regulation and the holding ofArmour & Co. v. Wantocle, 323 U.S. 126, 133 (1944) "([A]n
employer, ifhe chooses, may hire a man to do nothing, or to do nothing but wait for something
to happen)" and framed the issue as follows:

The question of,whether time is spent predominantly for the employer's
benefit, and therefore constitutes time "worked" under FLSA, "depends
upon particular circumstances." ... The "[f]acts may show that the
employee was engaged to wait, II making the time compensable, or that
the employee instead "waited to be engaged," rendering the time not
compensable For example, when periods of inactivity are
"unpredictable [and] usually of short duration,t1 and the employee "is
unable to uSe the time effectively for his own pmposes," then the
employee is 'engaged to wait, II and the inactive time constitutes "work"
time under the FLSA--even if"the employee is allowed to leave the
premises or the job site during such periods ofinactivity. " ... On the
other hand, when an employee "is not required to remain on the
employer's premises but is merely required to leave word at his home or
with company officials where he may be reached," then the employee is
"waiting to be engaged," and therefore not "work[ing]" under FLSA
during that inactive time. (248 F. Supp.2d at 229). (Citations omitted).
(Emphasis added).

Also note that federal regulation 29 CFR §785.15 defines "on duty" by stating that:

A stenographer who reacIs- a book while waiting for dictation, a
messenger who works a crossword puzzle while awaiting assignments,
a fireman who plays checkers while waiting for alarms and a factory
worker who talks to his fellow employees while waiting for machinery
to be repaired are all working during their periods of inactivity ... The



periods during which these occur are unpredictable. They are usually of
short duration. In either event, the employee is unable to use the time
effectively for his own purposes. It belongs to and is controlled by the
employer. In all ofthese cases waiting is an integral part ofthe job.
The employee is engaged to wait. (Citations omitted). (Emphasis
added).

Furthennore, please note that the FLSA is not the only standard that may be applied to
this issue. 29 U.S.C. §218(a) clearly states that the FLSA does not preempt state laws, and that a
state may set standards that are more beneficial to workers (see Manliguez v. Joseph,
226 F.Supp.2d 377 (EDNY 2002». New York State regulation 12 NYCRR §142-3.4 states that
employees must receive, at minimum, an additional amount ofwages above the minimum wage
if they work a "spread ofhours" exceeding ten hours, or a "split shift.ll 12 NYCRR §142-3.15
defines a llsplit shiftll as a schedule ofhours in which the working hours required or permitted are
not consecutive. 12 NYCRR §142-3.l6 defines a "spread ofhours II as the interval between the
beginning and end ofan employee's workday, which period includes working time, time oiffor
meals, and intervals ofoff-duty time. Accordingly, the terms llshift" and llperiod" as used in
Labor Law §162 as a whole may include "split shifts" and "spreads ofhours" under appropriat~
circumstances.

II. THE WORD "OVER" AS USED IN THE FINAL SENTENCE
OF LABOR LAW §162(2) MUST BE INTERPRETED TO MEAN THAT

AN EMPLOYEE MUST WORK FOR THE ENTmE PEIDOD FROM
ELEVEN A.M. TO TWO P.M. TO BE ELIGIBLE FOR THE MEAL

PERIOD REQUIRED BY THAT SECTION OF LAW.

Labor Law §162(2) provides that an employee who works a shift ofmore than six hours
that extends llover" the 11 :00 a.m.-2:00 p.m. noon day meal period is entitled to a meal break of
at least thirty minutes within that period. Based on the New York State Assembly Memorandum
in support of Chapter 350 of the Laws of 1994, by which this language was added, it is this
Department's opinion that that the tenn llover the noon day meal periodll means that the hours of
labor must extend through the entire 11 :00 a.m. to 2:00 p.m. period to trigger the §162(2)
requirement for a meal period.

III. AN EMPLOYEE'S "SHIFT" OR "PEIDOD" OF WORK IS DEFINED BY THE
ACTUAL TIME WORKED AND/OR ENGAGED TO WAIT. NOT THE TIME

SCHEDULED OR INTENDED FOR SUCH WORK OR WAITING.

Paragraphs one through four of Labor Law §162 all begin with the phrase ll(e)very person
employed ... shall be allowed ..." (emphasis added). Labor Law §2(7) states that the word
"employed," whenever. used in the Labor Law, "includes permitted or suffered to work." Given
the above-aescribed requirement that laws such as Labor Law §162 must be liberally construed
for the benefit ofemployees, this Department sees no alternative but to interpret that statute as
providing that ifan employee is llpermitted or suffered to work" for an amount oftime sufficient
to trigger one or more ofthe mandated meal periods, then such meal period(s) must be provided,
whether or not the employer scheduled or intended the employee to work for that amount of
time.



IV. THE "ONE EMPLOYEE SHIFTII GUIDELINE DOES NOT PERMIT
THE ELIMINAnON OR WAIVER OF REQUIRED MEAL PERIODS;

IT PERMITS AN EMPLOYER AND EMPLOYEE TO CONSENT,
UNDER CERTAIN CIRCUMSTANCES, THAT THE EMPLOYEE MAY

PERFORM JOB TASKS WHILE EATING AND RESTING.

According to the "Qne Employee Shift" guideline set forth on the Department's web page
at www.labor.state.ny.us/workerprotection/laborstandards/employer/meals.shtm:

In some instances where only one person is on duty or is the only one in
a specific occupation, it is customary for the employee to eat on thejob
without being relieved. The Department ofLabor will accept these
special situations as compliance with Section 162 where the employee
voluntarily consents to the arrangements. However, an uninterrupted
mealperiod must be afforded to every employee who requests this from
an employer. (Emphasis added).

As described above, the pUrpose ofLabor Law §162 is to permit workers a period in
which they may both eat and rest. Under most circumstances, these cannot both be
accomplished if the employee is required to work at his/her job while eating (see 29 ~FR
§785.19). Accordingly, this Department's general interpretation is that an employee must be
relieved of all duties during meal periods. The Department recognizes, however, that in certain
circumstances (the quintessential example being a convenience store clerk working, alone, the
IIgraveyard shift") it is both impractical for the employer to provide llcoverage" during the
employee's meal period and possible for the employee to be officially on-duty yet still eat and
rest with little or no intemJption. Accordingly, the Department's 1I0ne employee shiftll rule
pennits, in such circumstances, employers and employees to agree that the employee may remain
on-duty while taking a meal period. Please take further note that an employee must II voluntarily
consentll to take his/her meal period under such circumstances. Therefore, such "consent" may
not be made a condition ofemplyment.

Accordingly, the lIone employee shift" guideline does not permit the elimination ofmel;l1
periods, but, instead, merely permits employees to remain on-duty during their meal periods,
thereby being subject to brief interruptions. Under this.guideline an employee, such as certain
convenience store clerks working in the midnight to dawn hours, may eat his/her.meal, make
personal telephone calls, read, do crossword puzzles, etc., while still remaining available to
perfonn those job tasks, such as attending to a customer, as might become necessary. In short,
this guideline conforms to the letter of §162 by giving employees the required opportunity to eat
and rest, while recognizing that the spirit of the statute will be preserved i~ in a limited number
ofspecific occupations and circumstances, some brief, irregular, unscheduled interruptions in
required meal periods are pennitted.

V. IT IS THE DEPARTMENTS POLICY TO GRANT PERMITS FOR
MEAL PERIODS OF SHORTER TIME THAN REQUIRED, ON THE

CONDITIONS, AMONG OTHERS. THAT NO SUCH PERMITTED PERIOD
BE SHORTER THAN TWENTY MINUTES, AND THAT THE EMPLOYER
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MUST PAY WAGES FOR ANY MEAL PERIOD OF ONLY TWENTY MINUTES.

While Labor Law §162(S) authorizes the Commissioner ofLabor to grant written permits .
for shorter meal periods, it is the Department's policy to pennit meal periods ofnot less than
twenty minutes "only in special or unusual cases after investigation and issuance ofa special
permit" (see "Shorter Meal Periods" guideline at the same.web address provided above).
Furthermore, it is the Department's policy that no permit will be granted for a period of only
twenty minutes unless the employer agrees to pay the employees for such shortened meal period.
Please note that the agreement to pay wages for the meal period is one prerequisite to the grant of
a permit for a period of twenty minutes, not a substitution for such a permit.

VI. AMONG THE CRITERIA USED TO DETERMINE WHETHER A
PERMIT FOR A SHORTER MEAL PERIOD WILL BE GRANTED IS

COMPLIANCE WITH THE CRITERIA OF THE ROBERTS DECISION.

In Matter ofABC v. Roberts, supra the Court ofAppeals set the criteria under which
statutorily provided benefits may be waived by an employee or employee organization.
Accordingly, this Department takes such criteria into consideration when deciding whether a
permit shall be granted pursuant to Labor Law §162(5). Among the Roberts criteria are that the
waiver be part ofa "bona fide agreement by which the employee received a desired benefit"
made with "complete absence ofduress, coercion or bad faith" (61 N.Y.2d at 249-250).
Obviously, the determination ofwhether these and the other Roberts criteria have been met must
be made on a case-by-case basis after examination of all relevant facts and circumstances in each
particular case. If, for example, an employer unilaterally presented an employee or employee
organization with two choices on a "take it or leave it" basis, neither ofwhich choice providing a
"benefit" that the union or employees "desired," then a waiver made under such circumstance
would not be considered, by this Department, to have met the Roberts criteria.

This opinion is based on the information provided in your letter of August 28,2007. A
different opinion might result if the facts provided were not accurate, or ifother relevant facts
were not provided.

Very truly yours,

Senior Attorney

JGS:jc
cc: Carmine Ruberto




