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          File No. RO-07-0009 
 
 
Dear : 
 
 This letter is intended to respond to your letter of March 26, 2007, in which you pose 
various questions concerning this Department's opinion letter of March 20, 2007, which letter 
was made in response to your letters of January 24, 2007 and March 1, 2007.  Please be advised 
that except for one clarification, this Department has nothing further to add to the opinion 
previously provided. 
 
 In your prior letters, you alleged that an opinion letter issued by this Department on 
November 21, 2003 mistakenly applied regulations 12 NYCRR §§142-2.2, 142-2.4 and 142-2.18 
and was not in accord with the ruling made in Claim of Raymus, 102 A.D.2d 154 (3rd Dept. 
1984).  You asked for a "retraction" of the 2003 opinion letter, together with a statement that, 
under the fact pattern set forth therein, the hypothetical employee would be due regular and 
overtime wages totaling $704.00.  The Department's responding opinion letter of March 20, 2007 
explained the errors made in the 2003 letter, confirmed the Department's continuous 
interpretation of these regulations as in compliance with Raymus, and agreed with you that the 
hypothetical employee should receive wages totaling $704.00. 
 
 The bulk of your response is apparently based upon the statement made in the March 20, 
2007 opinion letter that "while the determination of whether 'spread of hours pay' is due is made 
on a daily basis, overtime is calculated weekly."  Somehow, you have interpreted this as a 
statement of Department policy that spread of hours pay must be paid daily and express the  
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opinion that this is an erroneous position on the Department's part.  It is difficult to understand 
how you arrived at this interpretation.  As quoted above, the opinion letter merely stated that the 
"determination" of whether spread of hours pay is due must be made daily while "calculations" 
of overtime pay are made weekly.  Nothing was said or even implied in such letter as to when 
spread of hours pay and overtime wages must be paid.  Please be advised that while the 
determination of whether spread of hours pay is due (i.e. has been earned) must necessarily be  
made on a daily basis, such pay must be actually paid no less frequently than as required by 
Labor Law §191. 
 
 The remainder of your letter sets forth a number of sweeping statements concerning the 
alleged relationship between spread of hours and overtime and you repeatedly accuse this 
Department of misinterpreting the law in various opinions to which you refer.  Neither the April 
12, 2006 opinion letter to which you refer nor the March 20, 2007 opinion letter was intended to 
analyze every possible means in which applicable statutes, regulations and case law covering this 
topic might intertwine or be applied.  Rather, the opinions were offered in response to persons 
(including you) who posed (at least initially) specific questions pertaining to specific fact 
situations.   
 
 There is no statute, ordinance, rule or regulation requiring this Department to issue 
opinion letters.  Rather, they are offered as a courtesy to persons seeking guidance in specific 
circumstances.  They are not intended to be overarching statements of law and policy covering 
all conceivable situations.  They are more analogous to court decisions dealing solely with the 
issues of a "case in controversy" than to legislative or regulatory provisions designed to be 
applicable in all situations. 
 
 Accordingly, the Department has answered, to the best of its ability, those of your 
questions that are based on specifically described factual circumstances.  The answers already 
provided remain unchanged.  The March 20, 2007 letter and this letter are the Department's full 
and final response to the questions posed to date.                       
 
 This opinion is based upon the information provided in your letters of January 24, 2007,  
March 1, 2007 and March 26, 2007.  A different opinion might result if any facts provided have 
been inaccurately stated, or if there are other relevant facts which have not been disclosed.   
 
  Very truly yours, 
 
  Maria L. Colavito, Counsel 
 
 
 
  By: Jeffrey G. Shapiro 
           Senior Attorney 
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