
New York State Department of Labor
David A. Paterson, Governor
Colleen C. Gardner, Commissioner

July 15,2010

Re: Request for Opinion
Janitorial Wage Exception
NYCRR 141
RO-IO-0057

Dear :

I have been asked to respond to your inquiry of April 4, 20 lOin which you ask three specific
questions regarding the minimum wage requirements for a residential janitor ofa building with
mixed residential and non-residential units. As part ofhis compensation, your letter states that the
janitor in question received an apartment and utilities. The three questions posed in your letter, all of
which relate to the Minimum Wage Order for the Building Service Industry, are addressed
individually below.

Question 1- "Is the 'residential building' requirement ojthe janitorial exemption in 12
NYCRR 141 satisfied where the building in which the 'janitor' worked contains a mix ojresidemial
and non-residential units, especially given that exemptions are to be strictly COilStrued against the
employer? "

Regulation 12 NYCRR §141-1.2 sets forth the minimum rate of pay a janitor may be paid for
each unit in a residential building. Although the non-residential units in a mixed residential and non­
residential building can hardly be considered "residential units," Section 141-2.6 anticipates the
application of Section 141-1.2 to janitors who live and work in residential buildings with both
residential and commercial units insofar as it states that "[j]anitors employed in residential buildings
that also include business and/or commercial units shall be paid for the total number of residential,
business and commercial units combined. Housing accommodations occupied by employees shall be
included in the total count of units." Accordingly, the residential building requirement of Section
141-1.2 is not defeated by the fact that the building in which the janitor works contains a mix of
residential and non-residential units.

Question 2 - "Can an employer under 12 NYCRR 141-2.5 and J41-2.6 credit the value oja
janitor's apartment and utilities that were provided by the employer against the janitor's minimum
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wages where the employer/ailed fa s((lte or mentioll Ihese apal'tl1lellI alld llti/iIY credits/al/Olmllces
all Ihe slaIemellI fl In:lges/umi.l"hed to Ihe jalliIo/' each pay period (IS reqllired by /2 NYCRR /4/­
2,1"

Yes. Regulation 12 NYCRR 141-1.5 lind 141 ~ 1.6 allows allowances for apUrlments <lI1d
utilities "fulllished by an employer to an employee in a residcntial building, and occupied by him, [to
be] considered part of tile minimum wage." While regulation 12 NYCRR §141-2.2 requires
employers of resident janitors to ""furnish to each employee a slatemcnt with every paymcnt of
wages, listing hours worked, ratcs paid, gross wages, allowances, ifany, claimed as pml of the
minimum wage, dcductions and net wages;" nothing in the NY Labor Law limits an employer's
ability to take credit for such allowances after failing to providc such notice. However, Section 196­
a provides, in relevant pall, that "[l]ailure oran employer to keep adequate records, , ,shall not
operate as a bar to filing ofa complaint by an employee. In such a ease the employer in violation
shall bear the burden ot'proving that the complaining employee was paid," or in this case, received
the correct wages

QllesIioll 3 - "Are workers ill the building scrvice illdllSlIY clI/ifled fo spread-fl-IIOI/rs pay
u"der J1 NYCRR /42?"

No. Section 142~ 1.1 states, in rclevant pall, that "[Ihis] Part shall apply to nil employees, as
such tenn is defined in this Part, except employees who are covered by minimum wage slandards in
any olhcr minimum wage order promulgated by Ihe commissioner." Regulation 12 NYCRR Patl 14 t
is applicable to the building service industry, in which your elient is employed, Accordingly, the
spread-or·hours pay provision in the Minimum Wage Order lor Misccllaneous Industries and
Occupations is inapplicable to employees within the coverage of the Miscellaneous Wage Order for
the Building Service Industry.

This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your request
and is given based on your representation, express or implied, that you have provided a full and fair
description of all the 1:1cts and circumstances that would be pertinenl to our consideration ot' tbe
question presentt:d. Existence of any other factual or historical background nOI contained in your
lellcr might require a conclusion different from the one expressed herein. This opinion cannot be
used in connection with any pending private litigation concerning the issue addressed herein, If you
have any fU1lher qucstions, please do not hesitate to conlnet me,

Very truly yours,
Maria L. Colavito, Counsel

By ~(}J-I-;-
Michacl Paglialonga
Assistant Attorney I

MP;lb
cc: Cannine RubcI10




