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Dear

This letter is written in response to your request for an opinion dated July 9, 2008 in
which you state that your finn is counsel to several fine-dining restaurants in Manhattan. The
questions raised in your request are addressed individually below.

1. Does an employee need to be paid the call-in rate ifhe/she reports to workfor one
hour and then leaves for a personal reason, such as to attend to a broken water heater at home?

Under 12 NYCRR §137-1.6, employees are entitled to pay at the minimum wage rate for
at least three hours or for the number ofhours in a regularly scheduled shift, whichever is less.
Under the circumstances you describe, ifthe facts and circumstances clearly indicate that the
employee leaves employment ofhislher own volition for hislher own reasons, and not at the
direction or request of the employer, then the employee may be paid only for the time actually
present at work, and not for the full amounts of time required by 12 NYCRR §137-1.6.

2. Ifin fact, it is the employee who voluntarily wants to leave work, while the restaurant
wants them to stay (the employee nevertheless chooses to go home), is the restaurant obligated to
pay thefull three hours?

See response to Question 1, above.

3. Where an employee is required to come in to work onlyfor employee training
programs. testing. or staffmeetings that last less than three hours. is the employer still obligated
to pay the employeefor three hours?
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The wages required by 12 NYCRR §137-1.6 must be paid if the employee "reports for
duty." Ifattendance at employee training programst testing or staffmeetings is required by the
employert then all such attendance would be considered reporting for duty and call-in pay would
be required.

12 NYCRR §137-1.6 clearly provides that an employer who requires an employee to
report to work must pay that employee for a certain minimum number ofhours. As described
abovet requiring an employee to report for employee training programst testing or staffmeetings
would all be considered as requiring an employee to report to work. Thereforet in direct answer
to your third question, if the employer requires an employee to report for training, testing or a
meeting that lasts less than three hours, the employer must pay that employee for at least three
hours ofwork.

This opinion is based on the information provided in your letter ofJuly 9, 2008. A
different opinion might result if the circumstances outlined in your letter changed, ifthe facts
provided were not accurate, or if any other relevant fact was not provided. If you have any
further questions, please do not hesitate to contact me.

Very truly yours,

Maria L. Colavito, Counsel
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Associate Attorney
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