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Dear_:

This letter is written in response to your letter ofAugust 18, 2009 in which you
request an opinion as to the applicability of 12 NYCRR §142-2.3 to a situation in which
an employee is required to attend a one-half hour staffmeeting at 9:00 a.m. on Tuesdays,
after which he/she is free to leave the premises and tend to hislher own affairs prior to
returning that afternoon at 1:00 p.m. to work hislher shift until 6:00 p.m. Your letter asks
whether the employee is entitled to caB-in pay for hislherattendance at the Tuesday
morning meeting in light ofthe employee's regularly scheduled five hour shift that same
day. Your letter correctly acknowledges that the employees in question would be entitled
to split-shift l and possibly spread ofhours pa~, but limits the inquiry to the application
ofthe caB-in pay requirements. Your letter further asks how the term "regularly
scheduled shift" is defined and whether a half-hour staff meeting would fit within its
meeting.

12 NYCRR 142-2.3, as you state in your letter, provides that"an employee who
by request or permission of the employer reports for work on any day shall be paid for at

I The situation you describe would likely require that the employee be paid an additional hour's pay, at the
basis minimum wage rate, in addition to the minimum wage required since the employee is working a split
shift. (12 NYCRR §142-2.4.)
2 Should the employee work more than ten hours in any workday, the employee would be required to be
paid an additional hour's pay, at the basis minimum wage rate, in addition to the minimum wage required
since the employee is working a split shift. (12 NYCRR §142-2.4.)
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least four hours, or the number ofhours in the regularly scheduled shift, whichever is
less, at the basic minimum wage" That regulation entitles employees to a minimum
paYment for reporting to work "on any day" and is thereby based on a daily basis, rather
than on a basis of the number of times an employee is requested or permitted to report to
work for the day. Accordingly, you are correct in your understanding that the call-in pay
requirements in 12 NYCRR §142-2.3 are not triggered when an employee reports for
work for an additional period on a day in which the employee is provided work for a
regularly scheduled shift in excess offour hours. Such a scenario, however, as noted
above, would require the employee be paid an additional hour's pay at the minimum
wage rate pursuant to the split shift requirement in 12 NYCRR §142-2.4.

As you stated in your letter, the term "regularly scheduled shift" is not defined by
the New York State Labor Law or the regulations promulgated thereunder. In
interpreting that term, the Department looks to its plain meaning. (See, McKinney's
Statutes §95.) The plain meaning ofthe term requires regularity and thereby excludes
special staffmeetings and other infrequently occurring events which require the
employee to report for work at a time different than in a normal workday. Moreover, the
context in which the term is found, the Minimum Wage Orders, dictates that the
Department narrowly assess the issue of regularity in assessing the situation. Those
Wage Orders are intended to guarantee persons wages sufficient to provide adequate
maintenance for themselves and their families and should be construed so as to confer the
maximum benefit on employees. (See, Labor Law §650.) Accordingly, in determining
whether a meeting is part of a "regularly scheduledshift," the Department looks at the
following factors: (I) the frequency of the meeting's occurrence, (2) the regularity ofthe
meeting's occurrence, (3) the employee's ability to anticipate the meeting's occurrence,
and (4) whether the employees in attendance would consider the meeting outside of their
regularly scheduled work hours.

Applying this interpretation to the examples provided in your letter, a regular
monthly staff meeting is not likely to be considered within the definition of the term
"regularly scheduled shift" since such meeting only occurs once a month and would,
therefore, Fall outside of the meaning ofthe term "regularly scheduled shift." A
prescheduled weekly staff meeting, on the other hand, is likely to fall within the meaning
of the term "regularly scheduled shift" based on its frequency, regularity of occurrence,
the employees' ability to anticipate its occurrence, and the likelihood that the meeting
would be considered by the employees to be part of their regularly scheduled work hours.
The meetings referred to in your letter which are less frequent, Le. every couple of
months, also do not fit within the meaning of the term "regularly scheduled shift" since
they are both irregular and infrequent. -As a general matter, the Department will consider
a regular meeting that occurs less frequently than once per pay period to fall outside of
the meaning of the term "regularly scheduled shift."

. This opinion is based on the information provided in your letter ofJuly 22,2009.
A different opinion might result if the circumstances outlined in your letter change, if the
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facts provided were not accurate, or ifany other relevant fact was not provided. Ifyou
have any further questions, please do not hesitate to contact me.

Very truly yours;

Maria L. Colavito, Counsel

By. #tfIJl;~
Jeffrey G. Shapiro
Associate Attorney
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cc: Cannine Ruberto




