New York State Department of Labor
5" N5 2| David A. Paterson, Governor
e § Colleen C. Gardner, Commissioner

May 5, 2010

Re: Request for Opinion
Article 9 Break Periods

RO-10-0036

Dear SN

“This letter is written in response to your letter dated March 18, 2010, in which you request
an opinion as to whether breaks and lunches are required to be paid. Your letter contained pages
from a bid specification for a building service contract for security services for theﬂ
. This Department has determined that the work
in question is subject to Article 9 of the Labor Law, and has issued a prevailing wage schedule for
the project. The breaks described in the bid specifications require security officers to work from
8:00 a.m. to 5:00 p.m. and take all breaks, including lunch periods, on the premises in designated
areas. Your letter asks whether the breaks and lunches allowed on this contract qualify to be
“unpaid.”

As a preliminary matter, it is important to note that this letter is not intended to provide an
interpretation of the requirements of any contract or the bid requirements contained in your letter.
Rather it is an opinion as to the requirements of the New York State Labor Law. The employer may
be subject to additional contractual obligations in excess of the legal requirements outlined in this
letter, and nothing in this letter should be interpreted to relieve the employer of such requirements.

Article 9 of the Labor Law requires that employees working pursuant to building service
contracts be paid not less than the prevailing wage. (Labor Law §231(1).) Generally, that payment
is only required for all hours worked, and employees are not entitled to be paid wages for hours not
spent working. Although Article 9 of the New York State Labor Law does not define what
constitutes hours worked, the Department looks to federal regulation 29 CFR Part 785, which sets
forth the relevant provisions regarding computing hours worked, for guidance in this area.
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~ Regulation 29 CFR Part 785 contains two regulations specifically dealmg with rest and meal
periods. Regulation 29 CFR §785.18, which deals with rest periods, provides, in full, as follows:

§ 785.18 Rest. Rest periods of short duration, running from 5 minutes
to about 20 minutes, are common in industry. They promote the
efficiency of the employee and are customarily paid for as working
time. They must be counted as hours worked. Compensable time of
rest periods may not be offset against other working time such as
compensable waiting time or on-call time. [citations omitted)

Regulation 29 CFR §785.19, which deals with meal periods, provides in full, as follows:

§ 785.19 Meal. (a) Bona fide meal periods. Bona fide meal periods
are not worktime. Bona fide meal periods do not include coffee
breaks or time for snacks. These are rest periods. The employee must
be completely relieved from duty for the purposes of eating regular
meals. Ordinarily 30 minutes or more is long enough for a bona fide
meal period. A shorter period may be long enough under special
conditions. The employee is not relieved if he is required to perform
any duties, whether active or inactive, while eating. For example, an
office employee who is required to eat at his desk or a factory worker
who is required to be at his machine is working while eating.
[citations omitted]

(b) Where no permission to leave premises. It is not necessary that an
employee be permitted to leave the premises if he is otherwise
completely freed from duties during the meal period.

Your letter, and the bid specifications enclosed therewith, unfortunately does not provide a
sufficient basis upon which to evaluate whether the break and meal periods are required to be
counted as hours worked, and thus, that they be paid. After a review of the relevant regulatory
language quoted above, should you still require an opinion as to this issue, please respond to this
letter with a detailed description of the meal or break period in question, and any particular issues
you have.

Very truly yours,

Maria L. Colavito, Counsel

o

Jeffrey Shapiro
Associate Attorney
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