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Dear_:

I have been asked to respond to your letter regarding the use of language within a
collective bargaining agreement which provides for compensatory time in lieu of overtime for
employees working for a not-for-profit agency in Buffalo, New York. Please accept my apology
for the late response to your request. Your letter states that the employees covered by the
agreement are social workers and counselors, the majority of whom make less than $516.10,
presumably per work week. Your letter first asks whether the language contained in the
agreement, providing for the accumulation of compensatory time in lieu ofovertime, is legal,
and, second, whether the employer is obligated to "payout or buy back" time earned when an
employee leaves the employer's service.

1. Permissibility of Compensatory Time.

In answering your first question, the use ofcompensatory time in lieu of the payment of
overtime may be in violation ofArticles 6 (Payment ofWages) and/or 19 (Minimum Wage Act)
depending on the factual circumstances. Please be advised that although the prohibitions on
compensatory time in lieu ofovertime in these two Articles are similar, the prohibitions are
nevertheless independent of each other.

Labor Law Article 6 (Payment ojWages).

Article 6 of the Labor Law sets forth the requirements for the payment ofwages for
employees working within the State of New York. Wages, for the purposes of that Article, are
defined in Section 190(1) as follows:
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1. "Wages" means the earnings ofan employee for labor or
services rendered, regardless ofwhether the amount ofearnings is
detennined on a time, piece, commission or other basis. The tenn
"wages" also includes benefits or wage supplements as defined in
section one hundred ninety-eight-c of this article, except for the
purposes of sections one hundred ninety-one and one hundred
ninety-two of this article.

Overtime pay, as you can see, undoubtedly fits within the definition of wages as it is the
"earnings of an employee for labor or services rendered."

Section 191 of the Labor Law requires the timely payment in full of an employee's
agreed upon wages and sets forth the frequency ofsuch payments for particular categories of
employees. For example, manual workers must be paid weekly and not later than seven days
after the end of the week in which their wages are earned (Labor Law §191(1 )(a)(i», while
clerical and other workers must be paid in accordance with the agreed tenns ofemployment, but
not less than semi-monthly, on regular pay days designated by the employer (Labor Law
§191 (1)(d». However, it is worth noting that Section 191 does not specify a period of time in
which an employer is required to pay employees working in a bona fide executive,
administrative, or professional capacity earning in excess ofnine hundred dollars a week.

Nothing in Section 191 relieves the employer of the obligation to pay an employee's
wages, including any required overtime or hours worked, within the time period allotted.
Accordingly, an employee within the coverage of Section 191 of the Labor Law may not be
given compensatory time in lieu of the payment ofovertime. Unfortunately, your letter does not
sufficiently describe the nature of the work perfonned by the individual workers so as to pennit a
determination to be made as to whether such workers fit within the coverage of Section 191 of
the Labor Law.

Additionally, it is worth noting that workers not considered to be "employees" under
Article 19 of the Labor Law (see below), who are nevertheless "employees" under Article 6 of
the Labor Law, which contains a much more expansive definition of that tenn, must be paid
within the time period allotted by Section 191. In such a situation, an individual outside of the
coverage of the overtime requirements of Article 19 of the Labor Law must nevertheless be paid
wages earned, at the applicable rate, for the hours worked within the period prescribed by
Section 191 of the Labor Law.

Labor Law Article 19 (Minimum Wage Act).

Article 19 of the State Labor Law (Minimum Wage Act) and the regulations adopted
thereunder, require that employees be paid at a rate not less than one and one-half times their
regular rate of pay for all hours worked in excess of forty for non-residential employees, or forty­
four for residential employees per workweek. (see, Labor Law §650 et seq.; 12 NYCRR §142­
3.2.) Employees exempted from overtime coverage by Sections 7 and 13 of the Federal Fair
Labor Standards Act (FLSA) are similarly required to be paid overtime, but at a rate not less than
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one and one-halftimes. the minimum wage rate. (Id.) Nothing in Article 19, or the regulations
adopted thereunder, permits the substitution of future time off in lieu of the payment ofovertime;
rather, 12 NYCRR §142-2.2 clearly mandates that "an employer shall pay an employee for
overtime." Accordingly, Article 19 prohibits the utilization of compensatory time in lieu of
overtime for all "employees" under Article 19, regardless ofsuch employees' exempt status
under the FLSA. However, it must be noted that should a worker not fall within the definition of
"employee" under Article 19 of the Labor Law, the protections contained therein and the
prohibition on compensatory time in lieu of the payment ofovertime contained in that Article.
are inapplicable. (see Labor Law §651(5); 12 NYCRR §142-3.12.)

Your letter states that your members work as social workers and counselors, have both
Master's and Bachelor's degrees, and while some may make more than $516.10, the majority
make less. While such a description certainly does not provide a basis upon which this
Department may evaluate whether the individuals in question meet any of the exclusions from
the definition ofemployee; the work performed, educational background, and amount made by
some of the workers indicates that some of the workers may fit within the exclusion for work in a
bona fide executive, administrative, or professional capacity. (see, Labor Law §651 (5)(c); 12
NYCRR §142-2. I4(4).)

Accordingly, while compensatory time in lieu of overtime is not per se prohibited by the
New York State Labor Law, its use is limited by Articles 6 and 19 to the situations in which an
individual is neither an employee as defined by Article 6 of the Labor Law nor works in a bona
fide executive, administrative or professional capacity making more than $900 per week under
Article 6, nor falls within the definition of"employee" under Article 19 of the Labor Law.

Since your question arises out of terms ofa collective bargaining agreement, it is
necessary to determine whether such terms may constitute a valid waiver of the statutory
protections contained in the Labor Law which the above discussion concludes are being violated.
In American Broadcasting Companies. Inc. v. Roberts, 61 N.Y.2d 244 (1984), the New York
State Court ofAppeals held that provisions of the Labor Law are waivable through a bona fide
collective bargaining agreement in which the employee received a desired benefit in return for
the waiver, so long as the waiver or modification of the statutory intent does not contravene the
legislative purpose of the statute. The Court held that where there was no express legislative
indication that waiver was precluded, "a bona fide agreement by which the employee received a
desired benefit in return for the waiver, the complete absence ofduress, coercion or bad faith and
the open and knowing nature of the waiver's execution" may effectively waive or modify the
benefit provided by the statute to the employees.

As stated above, a waiver ofa statutory guaranteed benefit to a worker is only
permissible where the waiver does not contravene the statutes legislative purpose. (ld.) The
purpose ofthe New York State Minimum Wage Act was announced by the Legislature through
Labor Law §650, which provides, in part, that "[e]mployment ofpersons at these [sub-minimum
wages] insufficient rates of pay threatens the health and well-being of the people of this state and
injures the overall economy." Agreeing to receive a rate of pay deemed to be insufficient by the
Legislature, even in exchange for some other desired benefit in return for the waiver, contravenes
this purpose. Therefore, the provisions contained within the Minimum Wage Act (Article 19) of
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the New York State Labor Law, related regulations, and administrative policies or procedures,
are not waivable through collective bargaining agreement or otherwise. This conclusion gains
further support from the fact that the Federal courts have unanimously ruled that the minimum
wage and overtime provisions of the Fair Labor Standards Act may not be waived by the
employee or through collective bargaining based on the fact that Congress intended to make
them mandatory and not subject to waiver. (See, Local 246 Utility Workers Union v. Southern
Cal. Edison Co., 83 F.3s 292, 297 (CA9, 1996); Braddock v. Madison County, 34 F.Supp.2d
1098, 1107, (S.D. Indiana, 1998) citing to Brooklyn Savings Bank v. O'Niel, 324 U.S. 697, 706­
707 (1945). Therefore, the restriction contained in Article 19 of the Labor Law is not waivable
pursuant to a validly executed collective bargaining agreement.

Similarly, Section 191 of the Labor law, which is titled "Frequency of Paym~nts," was
enacted to assure employees' prompt and expeditious payment ofwages notwithstanding a
contract to provide otherwise. (See, People v. Grass, 257 A.D. 1 [1 51 Dep't 1939], holding that
fonner Section 196, from which Section 191 was derived, cannot be waived by contract.)
Furthennore, Section 191, by its tenns, provides that "no employee shall be required to accept
wages at periods other than as provided in this section." (Labor Law §191(2).) As such, it is the
opinion of this Department that Section 191 of the Labor Law cannot be waived through
collective bargaining agreement as the Legislature has clearly expressed the intention that waiver
be precluded.

Additionally, it is worth noting that the imposition of Articles 6 and 19 upon unionized
workers and a union contract does not run afoul of the National Labor Relations Act (NLRA)
since those Articles are not intended to directly touch on labor relations, the regulation of these
activities is a peripheral concern to the NLRAt and the state has an overriding interest in
applying the provisions of those Articles. (See e.g., San Diego Building Trades Council v.
Garmon, 359 U.S. 236, 243-244 [1959].) Accordingly, while the Department of Labor does not
have jurisdiction over the collective bargaining agreement itself, it nevertheless has authority
over the employer's violations of Articles 6 and 19 of the Labor Law as a result ofsuch
agreement.

2. Requirements to Buy Back Compensatory Time

The answer to your second inquiryt whether an employer is required to buy back
compensatory time, is not governed by the provisions of the New York State Labor Law and
would depend solely on the employment agreement. Section 198-c requires that all employees
be paid benefits or wage supplementst which are included in the tenn "wages" as defined by
Section 191 (I) and is defined by Section I98-c(2) to include, but not be limited tOt
"reimbursement for expenses; health, welfare and retirement benefits; and vacation, separation or
holiday pay," in accordance with the provisions of the employment agreement. An employer
may be subjected to criminal liability for a failure to pay such benefits and wage supplements
within 30 days of the payments being due. (see Labor Law §I98-c( I).) However, Section 198­
c(3) excludes employees working in a bona fide executive, administrative, or professional
capacity whose earnings are in excess ojnine hundred dollars a week from its coverage.
(Emphasis added) Since compensatory time in lieu of overtime is only pennissible under Article
6 of the Labor Law where an individual is outside of the definition of "employee" or is working
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in a bona fide executive, administrative, or professional capacity, Section 198-c cannot be
construed to require that an employer buy back compensatory time. Therefore, the Department
would not have authority to enforce any requirement to pay back compensatory time. It is
important to note, however, that employees may have a private cause of action against an
employer for its refusal to buy back compensatory time. Should such a situation arise, I suggest
you consult with private counsel.

This opinion is based on the information provided in your letter dated June 4,2009. A
different opinion might result if the circumstances stated therein change, ifthe facts provided
were not accurate, or if any other relevant fact was not provided. If you have any further
questions, please do not hesitate to contact me.

Very truly yours,

By:

JGS:mp
cc: Cannine Ruberto

Maria L. Colavito, Counsel

jhJ/i#
Jeffrey G. Shapiro
Associate Attorney




