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September 2, 2008

Re: Request for Opinion
Tips/Meals
RO-08-0106

This letter is VvTitten in response to your request for an opinion dated August 15, 2008 in
which you ask several questions related to tips, meal periods, and employer provided meals.
Please accept the enclosed materials and the following discussion in response to your request.

Your letter asks whether sushi/robata chefs serving food right in front of the customers
are eligible for tips, and if it is legal for such chefs to share tips with the kitchen employees if
management is not involved in the shming. Please be advised that such sharing is legal under the
New York Labor Law. .

Section 196-d of the New York State Labor Law states, in full, as follows:

Gratuities. No employer or his agent or an officer or agent of any
corporation, or any other person shall demand or accept, directly or
indirectly, any part ofthe gratuities, received by an employee, or
retain any part of a gratuity or of any charge purported to be a
gratuity for an employee. This provision shall not apply to the
checking of hats, coats or other apparel. Nothing in this
subdivision shall be construed as affecting the allowances from the
minimum wage for gratuities in the amount determined in
accordance with the provisions of article nineteen ofthis chapter
nor as affecting practices in connection with banquets and other
special functions where a fixed percentage of the patron's bill is
added for gratuities which are distributed to employees, nor to the
sharing of tips by a waiter with a busboy or similar employee.

It is important to note that "tip pooling" and "tip-sharing" are two entirely different
concepts. Tip-pooling occurs when tips are pooled and redistributed by an employer. Tip-
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pooling may notbe mandated, but may only take place on a completely voluntary basis. Tip­
sharing occurs when an employee who provides service shares a portion of his or her tip with·
another elnployee who also provides custOIner services but receives no tip, i.e. as when waiters
share tips with busboys. Tip-sharing by wait staff with other elnployees providing customer
services Inay be Inandated by an employer. A scheme whereby employees who do not provide
direct customer service are recipients of a portion of wait staff tips would be considered a tip­
pooling arrangelnent which cannot be mandated by an employer. However, employees who do ..
not render direct service, or merely do so on an incidental basis, such as dishwashers and
managers, are not eligible to be includedin :nandatory tip-sharing.

Sushi/robata chefs servingfood right in front of the customers are eligible to receive tips
since they provide service to customers. While the employer may require such chefs to "share" .
their tips with other direct service employees, sharing with non-service employees may not be
mandated. However, it is entirely legal for elnployees to share their tips with any other person
that theysee fit on an entirely voluntary basis. "Voluntary" means that it mustbe the employee
'who decides whether or not he/she shares tips, and that there must be no negative consequences
of any kind as a result of a decision not to share tips. Please see the enclosed guidelines issued
by the Department of Labor in 1972 and decision in Tandoor Restaurant, Inc., PR-82-85
(Industrial Board of Appeals 1985) for further discussion of tips and gratuities.

Your letter also asks whether Inanagement may decide when meals periods are provided
to employees. ·Sec60n 162 of the Labor Law states, in relevant part, as follows: .

(2) Every person elnployed in or in connecfion with a lnercantile or
other establishnlentor occupation coming under the provisions of
this chapter shall be allowed at least thfrty minutes for the noon
day 111eal, except as in this chapter othenviseprovided. The noon
day Ineal period is recognized as extending from eleven o'clock in .
the morning to two o'clock in the afternoon. An employee who
works a shift ofmore than six hours which extends over the noon
day meal period is entitled to at least thirty n1inutes off within that
period for the mealperiod. (3) Every person employed for a
period or shift starting before eleven o'clock in the morning and
continuing laterthan seven o'clock in the evening shall be allowed
an additionallneal period of at least twenty nlinutes between five
and seven o'clock in the evening. (4) Every person employed for a
period or shift of Inare than six hours stmiing between the hours of
one o'clock in the aftelTIOOn and six o'clock in the Inoming, shall

·be allowed at least sixty minutes for a meal period when employed
in orin connection with a factory, and forty-five minutes for a
meal period when elnployed in or in connection with a mercantile
or other establishlnent or occupation COIning under the provisions
of this chapter, at a time midway between the beginning and ~nd of

.such el11ploylnent.
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I trust that the statutory language contained above and the Guidelines for Meal Periods
issued by the Department of Labor, enclosed, adequately answers your question regarding the
time at which n1eal periods must be provided to employees within New York State.

Your letter further asks how Inuch, if any, of the value of the meal provided to' the
. employee may be deducted from the employee's wages. 12 NYCRR §137-1.9(a) provides, in

relevant part, as follows:

(1) Meals furnished by an elnployer to an eInployee shall be valued
at no lnore than ... (iv) $ 2.10 per Ineal on and after January 1, .
2007, for food service workers receiving a cash wage of at least'
$ 4.60 per hour; and $ 2.45 per meal on and after January 1, 2007,
for all other workers. (2) An allowance for more than one meal
shall not be pennitted for any employee working less than 5 hours
on arty day. (3) An allowance for 1110re than two meals shall not be
permitted for any other eInployee on any day, except that an
allowance of one meal per shift may be pennitted for such'an
employee working on a split shift.

As provided in the regulation above,a lnaximu111 of 2 Ineals per day at a rate of $2.1 0 per
meal for food service workers receiving at least $4.60 per hour, and $2.45 per meal for all other
workers may be cl~edited towards an elnployee's wages. In short, all elnployees must be paid at
least the minimum wage, but a InaxiInUln of $4.20-$4.95 per day for iTleals provided by the

. employer lnay be counted toward such a wage. Please be advised that such an amount is not a
"deduction," but rather a credit that ll1ay be applied toward an elnployee's wages to ll1eet the
minilnum wage required by the New York Labor Law. Deductions from wages for the value of
meals provided are prohibited by Labor Law §193.

This opinion is based on the infonnation provided in your letter of August 15, 2008 and
telephone cOlnlnunications on August 22, 2008. A different opinion might result if the
circUlTIstances outlined in your letter changed, if the facts provided were not accurate, or if any
other relevant fact was notprovided. If you have any fu~her questions, please do not hesitate to
contact me.

Very truly yours,

Maria L. Colavito, Counsel

. By: Jeffrey G. Shapiro
Associate Attorney

JGS:jc
.cc: Cannine Ruberto
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