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Dear_:

This letter is written is response to your letter ofNovember 13,2009, in which
you seek an opinion from this Department confirming that an employer may lawfully
deduct the pro rata share ofa credit card company's fee from a tip paid via credit card
before "tipping out" an employee at the end ofhis or her shift.

Section 196-d of the Labor Law provides that an employer may not "retain any
part of a gratuity or of any charge purported to be a gratuity for an employee." In other
words, an employer may not keep any part of an employee's tips. The Department
recognizes, however, that it is a common practice for restaurant customers to pay for both
meals and tips with credit cards. The Department also recognizes that credit card
companies charge businesses a fee based on a percentage of the total amount charged.
Based on these circumstances, the Department of Labor has interpreted Labor Law §196­
d to mean that the amount of a credit card charge deemed to be a tip may be reduced by
the percentage charged by the credit card company. For example, if the customer pays a
$2.00 tip via credit card, and the credit card company charges a 2% fee (i.e. $0.04) for
processing such transaction, the employer may lawfully retain such processing fee and
remit to the employee $1.96 rather than the full $2.00. Under no circumstances,
however, may the employer retain any part of the tips paid in cash, nor any portion ofa
tip paid by credit card that is greater than the amount charged by the credit card company.
If, for example, an employee receives, during a single week, $100.00 in tips paid via cash
and $100.00 in tips paid via credit card, and the credit card company charges a 2% fee,
the employer must remit to the employee the full $100.00 in cash tips and no less than
$98.00 of the credit card tips.

This opinion is based on the information provided in your letter ofNovember 13,
2009. A different opinion might result if any facts provided have been inaccurately
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stated, or if there are other relevant facts that have not been disclosed. If you have any
further questions, please feel free to contact me.

Very truly yours,

Maria L. Colavito, Counsel

JGS:mp
. cc: Carmine Ruberto

By: llk!f/)i
Jeffrey G. Shapiro
Associate Attorney




