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Dear

I have been asked to respond to your letter of April 30, 2008. Please accept my apology
for the late response to your request. Your letter presents a factual situation in which: an
employer pays its affected hourly employees, including individuals who "supervise," "more than
the New York minimum wage;" the employer takes no tip credit for the affected employees;
such employees receive overtime "and therefore are non-exempt;" such employees receive tips
daily and at Christmas; such tips are "pooled" and split between all of the "non-exempt tipped
employees." You state your belief that although tip pool arrangements that include supervisors
are invalid, you believe that no such restriction applies the present supervisors are "cl~sified and
paid as non-exempt." You also state your beliefthat in such a case, "no liability for damages
would lie against the employer." You ask if these stated beliefs are correct and, ifnot, the
manner in which "damages" would be calculated and to whom they would be payable.

Please be advised that the Department of Labor renders no opinion through this letter,
express or implied, as to the "exempt" status of the employees described in your letter. Such a
determination is made by application of federal law, which determination, upon information and
belief, is not made on the basis ofwhether or not an employee receives overtime. Upon
information and belief it is the employee's classification as exempt or non-exempt that
determines whether overtime is paid, rather than the payment ofovertime that determines the
employee's classification.

Section 196-d ofthe Labor Law provides as follows:

No employer or his agent or an officer or agent ofany corporation,
or any other person shall demand or accept, directly or indirectly,
any part of the gratuities, received by an employee, or retain any
part of a gratuity or of any charge purported to be a gratuity for an
employee. This provision shall not apply to the checking ofhats,
coats or other apparel. Nothing in this subdivision shall be
construed as affecting the allowances from the minimum wage for
gratuities in the amount determined in accordance with the
provisions ofarticle nineteen of this chapter nor as affecting
practices in connection with banquets and other special functions
where a fixed percentage of the patron's bill is added for gratuities
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which are distributed to employees, nor to the sharing of tips by a
waiter with a busboy or similar employee.

It is important to point out that under the New York Labor Law, "tip-sharing" and "tip­
pooling" are two entirely different concepts, with tip pooling occurring when tips are pooled and
redistributed among the tipped employees, and tip sharing occurring when tipped employees
share a portion oftheir tips with employees who also provide customer service based on a tip
sharing practice or program that may be, but is not necessarily, mandated and established by the
employer. Tip-pooling must be undertaken by employees on a completely voluntary basis and
may not be mandated or initiated by employers. Tip sharing, on the other hand, may be
mandated by employers, but at no time mayan employer require an employee's tips be turned
over to the employer for redistribution. Rather, such redistribution must be accomplished by the
employees themselves. An employer may merely require that employees share a portion oftheir
tips with other service employees or "similar employees."

Although you describe the arrangement in question as a "tip-pool," you do not give any
description ofthe manner of creation and terms of the arrangement that would allow this
Department to make a determination as to whether the arrangement is, in fact, a tip-pool
voluntarily created among the employees, or a tip-share mandated by the employer. This is an
important distinction.

As set forth above, a tip-pool arrangement is undertaken on a completely voluntary basis
by the employees in question. As such, employees may include those persons they wish in such
a tip pool as long as the members ofsu~h pool all receive tips. As an employer takes no part in
the organization or the conduct ofa tip-pool, the only "damages" that may be assessed against an
employer in regard to a tip-pool is if the employer required the creation and/or participation in
such a pool as a condition ofemployment or otherwise improperly inserted itself into the
creation/operation ofsuch tip-pool. For purposes of responding to your questions, therefore, the
Department will proceed as ifwhat you term a tip-pool arrangement is actually a tip-share
arrangement.

While an employer may make the creation/operation of a tip-share arrangement a
condition ofemployment, there are some restrictions on such an arrangement. For purposes of
this opinion, the primary restriction is that employees who do not render direct service to
patrons, such as dishwashers, or who merely render such direct service on an incidental basis,
such as supervisors and managers, may not be included in mandatory tip-sharing. (See, In the
Matter of the Petition ofTandooT Restaurant. Inc., Industrial Board ofAppeals Docket No. PR­
82-085 (July 19, 1985), See Also, Chu Chung v. New Silver Palace Rest., 246 F. Supp. 2d 220
(S.D.N.Y.2002» Unfortunately, your letter does not provide enough information to determine
whether the "individuals who supervise" are eligible for tip-sharing since your letter does not
state whether they provide any direct service, incidental or otherwise, to patrons.

Please be further advised that the extent of direct service to patrons by an employee is the
sole criteria in determining whether that employee may be included in a mandatory tip-share
arrangement. Therefore, the majority ofthe factors cited by you - the amount of wages paid to
that employee, whether a tip-credit is taken by an employer, and the exempt or non-exempt



status ofthe employee - are all irrelevant to the question ofwhether that employee may be
included in a mandatory tip-share arrangement.

Employers who have violated Labor Law §196-d by requiring employees to pool their
tips with supervisors who provide little or no direct service to patrons may be required to pay to
employees all tips illegally withheld from them together with annual interest at a rate of 16%.
Employers who have committed such violation willfully or egregiously may also be required to
pay to the Commissioner of Labor a civil penalty ofdouble the amount of tips wrongfully
withheld (see Labor Law §218). A finding that the employer willfully withheld tips may also
result in a determination that the employer be required to pay the employees in question
liquidated damages of twenty-five percent ofthe amount due (see Labor Law §198). Please take
note that the factors cited by you, the amount ofwages paid and the taking or not ofa tip credit,
has no relevance to the question ofwhether the employer violated Labor Law §196-d by
including supervisors who provide little or no direct service to patrons in a mandatory tip-pool.

This opinion is based on the infonnation provided in your letter ofApril 30, 2008. A
different opinion might result if the circumstances outlined in your letter changed, if the facts
provided were not accurate, or ifany other relevant fact was not provided. If you have any
further questions, please do not hesitate to contact me.

Very truly yours,

M7!!i!7J;1
By. Jeffiey G. Shapiro

Associate Attorney
cc: Carmine Ruberto




