
 
 

Questions and Answers concerning Industrial Code Rule 61 
 
 

General Qualifications 
 
1. Question.  Section 61-1.4(b) under the “Qualifications” section says that 
applicants “shall not have a physical or mental condition that would prevent them 
from properly performing the essential functions of the certified occupation.”  
Would this mean that someone for example in a wheelchair could not act as a lead 
pyrotechnician on a display? 
 
Answer.  No.  If the individual in question can be at the site and provide supervision 
and direction to others who are setting up the show this type of disability would not 
prevent them from being a lead pyrotechnician. 
 
2. Question.  Section 61-1.5(e) Certificate renewal.  Will the Department be sending 
out renewal notices? 
 
Answer.  Yes.  Certificates expire at the end of the month that they were issued.  
Anyone not receiving a notice two months prior to the expiration date of their 
certification should contact the License and Certificate Unit.  Timely filing of the 
renewal is the responsibility of the Certificate holder. 

 
 

Blasters 
 

 
3.  Question.  There are now 6 classifications for Blasters Certificate of Competence.  
Will the Class A Certificate holder be able to perform the duties of all the other 
classifications. 
 
Answer.  No.  The Class A certificate holder will be able to perform the duties of 
both a class B Above Ground, and C Underground only.  Class D Demolition, Class 
E Seismic, and Class F Special Uses have been designated as unique enough to 
require a separate classification and certification process in order to ensure that the 
applicants have the necessary skills and training to perform that type of work. 
 
 
4.  Question.  I currently have an A Blaster’s Certificate of Competence and work 
doing seismic blasting.  Do I have to get a new certificate and pay a new fee for the 
Class E Certificate? 
 
Answer.  You have a choice.  If you have a Class A or Class B Certificate, you can 
turn in your current certificate and exchange it for a Class E certificate if you wish.  



You will not be charged a fee for the new certificate and it will expire on the same 
date as your current one does.  As part of this process you will be required to 
demonstrate that you meet the experience requirements for the Class E certificate. 
 
You may also keep you current certificate and apply separately for the Class E 
certificate.  You will need to complete the required application and submit the 
required proof of experience along with a separate fee of $150 for the new 
certificate.   Going forward you will be required to complete the required training 
for both certifications. 
 
5. Question.  I am doing seismic blasting and have a Class B Certificate, I have been 
told that the regulations are being implemented on an emergency basis which would 
mean that they would become effective on the day that they are published by the 
Department of Labor.  That would mean that I would have to have the new seismic 
certification immediately.  Is there going to be a grace period to allow people to 
obtain the new correct certificate? 
 
Answer. Yes.  There will be a 90 day grace period to allow individuals time to apply 
for new certificates or exchange (see question 4) their current certificates.  During 
this time individuals who were certified prior to the effective date of the new 
standard will be allowed to continue working.     
 
6.  Question.  For seismic blasting can someone other than the blaster perform the 
actual detonation of the blast?   
 
Answer.  Yes.  Part 61-4.8(a)(2) states: “The detonation of explosives shall be under 
the control of the blaster in charge.   The detonation of explosives may be performed 
by a designated authorized assistant under the direction of the blaster in charge.” 
 
7.  Question. In reading the code there are references to blasters, blasters-in-charge 
and authorized blasting assistants.  Who has to be certified and how many certified 
individuals have to be present at the site. 
 
Answer.  Every blasting operation performed in the State must be done under the 
control of a person properly certified by the Commissioner and designated as the 
blaster-in-charge.  Under the regulations anyone working on a blasting operation is 
considered a blaster whether they are certified or not. 
 
 At the point in the preparation for the blast that explosives are introduced, the area 
becomes designated as a blasting site.  The only people who are allowed to be in that 
blasting site are the blaster-in-charge and individuals who they have authorized 
(authorized blasting assistants).  The blaster-in-charge is responsible to make sure 
that all authorized assistants are either properly certified by the Commissioner or 
are at least 18 years old, properly trained in the performance of the tasks they are 
expected to perform and are aware and understand the hazards associated with the 



duties.  The number of certified individuals required to be present can be as few as 
one.   
 
 
8.  Question.  For seismic blasting is a separate blasting report required for each 
detonation. 
 
Answer.  No.  One report may be used provided it contains a description of the 
blasts being done, the person doing it, dates, times and the locations. 
 
9.  Question.  The Class F (Special Uses) blaster’s certification says that the holder is 
restricted to 50 lbs. per detonation.  Does that mean that I could perform any type of 
work as long as no given blast exceeds 50 lbs?  For example could I do work on 
construction sites. 
 
Answer.  No.  There are two requirements for the “Special Use” blasting 
certification.  One is that it be limited to 50 lbs. the other is that the applicant state 
the purpose for which the certification is being sought.  Construction and quarry 
work for example would normally be done by A or B certified individual.  The fact 
that circumstances are limiting the amount of explosive to be used per blast does not 
change the requirement that the certified person have the skill and knowledge to 
perform the tasks properly. 
 
10.  Question.  The regulation now requires a separate certification for individuals 
doing demolition work.  Can you define what demolition work is?  Does it mean any 
man made structure?  Does it include things such as foundations and bridge 
abutments?  
 
Answer.  The term demolition refers to using explosive to destroy or demolish man 
made structures including foundations and bridge abutments. 
 
11.  Question.  One of the new requirements is the “duty to report”.  If there are two 
or more certified blasters working at a location and something goes wrong who is 
responsible for reporting that incident, the blaster in charge? 
 
Answer.  Each certified individual working at a site is equally responsible for 
making sure the incident is reported.  It does not mean the each one has to report 
the same incident separately, it means that they each will be held accountable if it 
isn’t reported. 
 
12.  Question.  Under the duty to report do I have to report anyone who gets injured 
or any property damage that occurs even while drilling or setting up the shot? 
 
Answer.  The duty to report pertains to injuries and or damage that occurred as a 
result of the detonation of explosives.  It does not pertain to drilling or setting up a 
shot unless the injuries occurred as a result of a detonation. 



 
13.  Question.  The regulation has a requirement for practical exams for blasters.  
What will be the nature of these practical exams? 
 
Answer.  Part 61-4.5(b)(2) states:  “Practical examination. An applicant who passes 
the written examination may also be required to take a practical examination in the 
use of explosives.”  It only says that the applicant may be required to pass the exam.  
At the current time there are no plans to require practical exams as part of the 
certification process for blasters. 
 
14.  Question.  The regulations say that a person can be issued a Class D, E or F 
certificate without taking an exam if they can demonstrate 3 years experience 
working in the field.  If I have had a Demolition Certification from Pennsylvania for 
the last three years will that meet the requirement for proof of having experience? 
 
Answer.  No.  You will still need to submit proof that you have actually worked in 
the field not just been certified. 
 
15.  Question.  What do I need to submit for proof of blasting experience? 
 
Answer.  Send a letter on company letterhead, signed by management, explaining 
the training and experience you have to date.  The letter must be specific and 
answer the following: 

 Dates of employment 

 Average number of weeks or months worked per year 

 Job title: blaster in charge or authorized blaster assistant 

 Job duties 

 Time spent handling, placing, and detonating explosives (average hours per 
week) 

 Type of blasting – aboveground , underground, demolition, seismic, special 
uses such as boiler cleaning, testing, bonding metals, cable splicing, or other 
(please explain if other) 

 Types of explosives and blasting agents used 

 Any other information that may be relevant to verify qualification 

You must also send: 

 At least one reference letter from a blaster who provided training to you and 
who can verify your blasting experience. 

 If self employed, proof of self-employment such as:  1099s, invoices, or other 
appropriate documentation. 

 



16.  Question.  The new regulation requires applicants for renewals to have attended 
approved training courses.  What training courses are approved? 
 
Answer.  The Department of Labor is in the process of approving training courses.  
Anyone who wishes to have their course approved should submit the curricula of 
their training courses to the License & Certification Unit, Room 161A, Building 12, 
State Office Campus, Albany, NY 12240 for review. Approved courses will be 
posted on the web. 
 
It is expected that the curricula would include, but not be limited to the following: 
blasting safety, electrical safety, safe loading & handling, transportation, flyrock, 
misfires, premature detonations, storage, security, new products, detonator safety, 
incident reporting, bulk explosives, seismographs, and NYS CR 61 regulations.  
Training should cover the specific hazards and control measures for the type of 
blasting. 
 
Currently acceptable: 

 Blaster training course offered by ISEE -. Evidence of Proof of Training: A 
copy of Certificate of Completion and a copy of the subject matter (8-hours 
per course) 

 ISEE Blaster Weekend Seminar -, Evidence of Proof of Training: A copy of 
Certificate of Attendance and a copy of subject matter/list of instructors (8-
hours) 

 MSHA 8 hour Blasting Contractor  Annual Refresher Training - Evidence of 
Proof of Training: A copy of the MSHA Blue Card Instructor signed MSHA 
5000.23 and a copy of the approved MSHA Training (8-hours per year) 

 
17.  Question.  My certification is expiring shortly; do I have to take two courses 
immediately to fulfill the requirement for training during the certification period?  
If not when will the training be required? 
 
Answer.  Candidates for renewal will be given a 2 years grace period after the 
effective date of the regulation to allow time for individuals to obtain the required 
training.  The grace period starts on the effective date of the regulation.  So if your 
certificate expires at anytime up to 2 years from the effective date of the regulation 
you will not be required to submit proof training.  Those applying after that grace 
period (2 years after the effective date of the regulation) must submit proof of 
completion of at least 2 training courses, totaling sixteen hours.  
 
 
 

 
Pyrotechnician 

 
18. Question. When does the law requiring Pyrotechnician’s to be certified by the 
Department of Labor take effect? 



 
Answer. The change in the law requiring that individuals in charge of pyrotechnic 
displays be certified by the Department becomes effective October 4, 2009. 
 
19. Question. What is the minimum age someone can be certified as a 
pyrotechnician? 
 
Answer. The minimum age for certification as a pyrotechnician is 21. 
 
20. Question. What is the minimum age of for a person who is working as an 
“authorized assistant”? 
 
Answer. The minimum age for individuals working as an authorized assistant is 18. 
 
21. Question. Are there certification requirements for persons working as 
“authorized assistants”? 
 
Answer. No, under the current regulations there are no Department of Labor certification 
requirements for “authorized assistants”. However, any individual working in this 
capacity is required to have been trained in the tasks they are assigned, and must also 
have been trained with regard to the safety hazards associated with working on a 
pyrotechnic display. 
 
22. Question. Will I still need a license from New York City to put on displays in the 
city? 
 
Answer. The New York State Certificate of Competence, issued by the Department of 
Labor does not replace or superseded any local licensing or permit requirements. Anyone 
wishing to put on a display must obtain a permit from the local governing authority and 
must comply with all of their requirements. 
 
23 . Question. I have been putting on pyrotechnic displays for a number of years; 
will I be required to take an exam before I can obtain my Certificate? 
 
Answer. No. For a limited time, if you can document your prior experience and meet the 
other requirements for issuance, you may be issued a certificate without having to take a 
written examination. The specifics of what are required to meet the conditions for this 
exemption are contained in the certificate application instructions. 
 
24. Question. Can I put on a fireworks display for a private party that I am 
planning? I have been told that all displays must be open to the public. 
 
Answer . The Penal Law Section 405.00 has been changed to allow for non public 
displays. You are still required to obtain a permit from the local executive authority 
where you plan to have the display. You will also need to contract with a company or 
individual who is licensed by the Department to have the explosives and a Certified 



Pyrotechnician will have to be in charge of the display. 
 
25. Question. I currently have a valid explosive license issued by the Department of 
Labor, if I apply for a Pyrotechnician’s Certificate of Competence will I be required 
to submit a new set of fingerprints and the required fees for a second criminal 
background check. 
 
Answer. No. As long as you maintain your explosive license you will not be required to 
submit to a second background check 
 
26.  Question.  Are individuals who manufacture and test fireworks and don’t put on 
displays going to be required to be certified to test their products? 
 
Answer.  Provided that these tests involve limited number of devices, they are done 
at a location set aside for that purpose, are done with the knowledge and consent of 
local authorities and it does not involve the public, no certification will be required.  
This does not relive the person performing the tests from compliance with any local 
ordinances including but not limited to noise and zoning. 
 
27.  Question.  What do I need to submit for proof of experience as a pyrotechnican? 

Answer.  Send a letter on company letterhead, signed by management, explaining 
the training and experience you have to date.  If self employed, the letter may be 
submitted by the show sponsor or permitting authority. The letter must be specific 
and answer the following: 

 Dates of employment  

 Dates of displays 

 Location of displays 

 Wither displays were for proximate and/or non-proximate audiences 

 Job title: operator or  assistant 

 Job duties and any other information that may be relevant to verify 
qualification 

 
 
28.  Question.  I own and operate a pyrotechnic display company.  I train my 
employees every year on safe procedures and practices as required by 61-2.4(c).  I 
also am a certified pyrotechnician.  How am I supposed to get credit for training if I 
am the trainer? 
 
Answer.  As a trainer of a course approved by the Pyrotechnic Examining Board 
you can receive credit the same as if you took the course yourself.  You will be 
expected to provide a list of the individuals who attended the training you provided. 
 



29.   Question.  Section 61-2.7 Reporting and Recordkeeping, and 61-2.3(c) 
Operator’s Responsibilities, makes the operator responsible for the record keeping 
requirements.  Many time the operator of any given show is an employee of a 
company and yet they are responsible for keeping and having available for the 
Commissioner the records related to a show that may have occurred up to five years 
ago and that person may no longer be employed by the company.  Is it permissible 
for the company to maintain the records on behalf of the operator? 
 
Answer.  The purpose of the requirement is to have the information available if 
needed.  If the company wants to maintain the records on behalf of the operator that 
is permissible, however the operator is the party that will be held responsible if the 
records are missing. 

 
 


